Wzrost cen żywności w Polsce przyspieszył na początku tego roku. Zgodnie z danymi za marzec wyniósł on w stosunku rocznym 6,7%. To wyższa wartość niż 5,5% i 6,2% odnotowane kolejno w styczniu i w lutym 2025 roku. Będzie miało to negatywny wpływ na Wielkanocne wydatki Polaków.
Nieodłącznie związane z Wielkanocą jaja zdaniem ekspertów będą droższe o nawet 15-17% niż przed rokiem. Przyczyną jest ich niska podaż związana z konsekwencjami ptasiej grypy. Sama Wielkanoc wiąże się także ze wzrostem popytu na jaja, który sprzyja windowaniu ich cen. Ze względu na wzrost kosztów energii i płacy minimalnej o kilka procent zwiększą się również ceny chleba. A to niestety nie wszystko.
„Wędliny, pasztety czy też tradycyjne kiełbasy również będą droższe. W szczególności wzrost cen widoczny będzie w przypadku mięsa i przetworów z drobiu, które będzie o około 9-10% droższe w relacji rocznej. Konsumenci mogą spodziewać się niższych cen surowego mięsa wieprzowego. Ze względu na wykrycie pryszczycy w Niemczech, a także nadal relatywnie wysoką podaż żywca w UE, ceny skupu żywca wieprzowego są niższe r/r, co sprzyja również obniżkom cen mięsa surowego w detalu. Oczekiwane spadki cen mięsa nie przełożą się jednak na przetwory wieprzowe, które będą o 4-5% droższe, głównie ze względu na wzrost poza surowcowych kosztów produkcji. Można spodziewać się jednak wielu promocji w sklepach, gdyż są to produkty „gazetkowe”, których atrakcyjne ceny mają przyciągać konsumentów do danej sieci handlowej” – mówi dr Magdalena Kowalewska, dyrektorka Biura Analiz Sektora Food&Agro.
W efekcie tradycyjny koszyczek wielkanocny ma być średnio o 10% droższy niż przed rokiem.
670 zł
Klienci, którzy nie korzystali z promocji Konta Otwartego na Ciebie przez ostanie 12 miesięcy.
12 miesięcy
50 zł + 620 zł
Łatwy